Välkommen till min hemsida!
Olov Franzén
En kort biografi:

Olov Franzén är yrkesverksam som tonsättare och cellist sedan början av 1970-talet. Han föddes 1946 i Umeå men växte upp och gick i skola i Köping. 1966-73 studerade han vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm, med musikdirektörsexamen 1970 samt specialstudier i cello för prof. Gunnar Norrby och komposition för prof. Ingvar Lidholm. 1975 gjorde han en kortare studieresa till Kanada.

Olov Franzéns kompositioner omfattar många olika slags ensembler, vokala och instrumentala, alltifrån solostycken till verk för stor orkester och kör och även några med elektroakustiska inslag. Hans stil har beskrivits som “modernare än modernismen, men ändå inte svårtillgänglig”, kanske för att hans allvar och engagemang alltid är viktigare än frågan om musikalisk stil.

Han är mycket berörd av vår tids stora problem i världen, med dess ökande miljöförstöring, våld och krig, och vill motverka detta genom att på alla sätt uppliva livets andliga värden. Musiken har en mycket betydelsefull roll i detta.

Franzén debuterade som kompositör i Lund 1963 med en blåsarkvintett. Hans musik har sedan dess spelats i alla nordiska länder och på många håll i övriga Europa liksom i USA, Kanada, Mexiko och Dominikanska Republiken. Många stycken har framförts i Sveriges Radio och ett 20-tal finns utgivna på skiva. (Se diskografi!)

Som cellist har Olov medverkat i åtskilliga orkestrar och ensembler, bl.a. Norrköpings Symfoniorkester och nutida musikensemblen Harpans Kraft på 1970-talet och Sundsvalls Kammarorkester på 1980-talet. Numera inriktar han sig helt på solospel och kammarmusik. Han turnerar över hela Sverige och har alltid med nutida musik på sina konsertprogram. Ofta spelar han på sådana ställen där sådan musik sällan eller aldrig hörts levande förut, vilket brukar bli mycket väl mottaget. Han är också välkänd och uppskattad för sin förmåga att komponera hela konsertprogram, där musik, kommentarer och ofta också dikter bildar en meningsfull helhet. Även hans sätt att läsa poesi har blivit mycket omtyckt.

1983-92 undervisade Franzén i komposition på Kapellsbergs Musikskola/Härnösands folkhögskola, och många unga begåvade tonsättare sökte dit för att få studera för honom. Sedan 1992 bor han i Skokloster några mil söder om Uppsala och ägnar sig helt åt sitt eget konstnärliga arbete.

Lyssna gärna på musik av Olov Franzén på Youtube:
Clouds on Blue Sky
In Memoriam 1791, per 10 fiati sopra Requiem di W.A. Mozart


Spotify kan man lyssna till följande verk:
The Unseen Present
Gryningsmusik
Organic Music No 2
La terza Via
Autumn Duo
Piece for guitar (med Siddhi J Sundt)
GAPS (med Duo Sahlin)
Four Realities

För en komplett verkförteckning, besök STIM/Svensk Musiks webbplats http://www.mic.stim.se/.

 

Medlem i följande föreningar och sammanslutningar:

FST – Föreningen Svenska Tonsättare

STIM – upphovsrättssällskap för kompositörer

ISCM – International Society for Contemporary Music

Samtida Musik – kammarmusikförening i Stockholm

LINK – Levande Interpreter av Nutida Konstmusik

SYMF – Sveriges Yrkesmusikerförbund

SAMI – upphovsrättssällskap för musiker